Absint

Absint (absinth), přezdívaný kvůli své barvě zelená víla, je vysokoalkoholický destilát ochucený pelyňkem, anýzem, fenyklem, případně i dalšími bylinami. Absint byl velmi populárním nápojem konce 19. a počátkem 20. století, kolem r. 1915 však byl ve většině evropských zemí i USA kvůli svým údajným psychotropním účinkům zakázán. Teprve nové výzkumy koncem 20. st., které prokázaly, že není škodlivější než jiný vysokoprocentní alkohol, vedly k jeho rehabilitaci a návrat do obchodů. Rozlišují se dva typy absintu: Pravý neboli francouzský absint se vyrábí louhováním bylin v lihu a následnou opakovanou destilací, tzv. český nebo bohémský absint se vyrábí smícháním lihu s výluhem bylin v horké vodě. Francouzský absint je charakterický svou žlutozelenou barvou, bohémský absint je spíš modrozelený. (Pozor, nekvalitní absinty jsou uměle dobarvovány.) Absint se před pitím ředí vodou (v poměru 1:3 až 1:6), tradičně nalévanou přes kostku cukru položenou na speciální děrované lžíci. Po přidání vody se absint mléčně zakalí, jak dojde k oddělení rostlinných silic od alkoholu.


Pokud není uvedeno jinak, všechny ceny jsou včetně DPH *
Vytvořil Michal Strelec a dodává také software na míru.